Followers

Wednesday, 26 September 2012

OH Tidak Gusi Ku Berdarah...

sumber google..

Alamak naper kalo gosok gigi jer gusi berdarah. Kenapa ek? Raser tak selesa jerk gigi nie.... Alin search2 internet rupernyer Gusi berdarah disebabkan kerana penghapusan plak gigi yang tidak betul pada garis gusi. Hal ini  menyebabkan gingivitis (gusi meradang). Bahayanya lagi jika plak tidak dihilangkan secara teratur atau dengan memberus gigi dengan teratur dan bersih, maka akan mengeras dan menjadi karang gigi. Sehingga akhirnya mengakibatkan pendarahan dan boleh menyebabkan periodontitis (penyakit rahang dan gusi).


Jom kiter ckeck list beberapa penyebab gusi berdarah...
1. Infeksi bakteri atau virus.
2. Adanya gangguang pendarahan lain
3. Berus gigi terlalu keras
4. Perubahan hormon selama kehamilan
5. Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP), yaitu penyakit darah yang tak cukup memiliki sel darah merah.
6. Pemasangan gigi palsu yang tidak pas
7. Flossing yang tidak sesuai
8. Infeksi yang terjadi karena pada gigi dan gusi
9. Leukemia
10. Kekurangan vitamin K - menyebabkan Lemah daya pembekuan darah yang boleh menyebabkan pendarahan gusi, hidung, usus, dan salur kencing; penyerapan darah daripada luka; dan pendarahan otak, bagi kes yang teruk.
11. Kekurangan vitamin C

Karang gigi tidak dapat dibersihkan dengan memberus gigi tetapi perlu berjumpa doktor untuk membuat scalling (pembersihan gigi). Takutnyer kalo gusi rosak dan akan merebak ke akar gigi tak dapat nak memegang gigi dan gigi akan tercabut. Seramnyer... Naseb baiklar tempat alin kerja nie ader panel doc gigi.... Bole buat appointment. So dokter gigi kiter dating hari jumaat nanti yer.... Gusi sayer berdarah...

*Mood gigi tak selesa sebab gusi berdarah...


Tuesday, 25 September 2012

Si Piko Kawan Farisha...

Hye kawan2, arinie nak cerita pasal kawan baru Farisha. Certeka aper die? Berbulu dan meow2. Huhuhuhu... Tadaaaaa.....


Memperkenalkan Piko. Inilar kawan baru Farisha. Buat die main kejar n belasah2, semualar... Kegemaran Piko nie asyik nak mengeget jerk kaki n tangan org. Huh sakit betui kalo kene geget. Tapi cerdik sebab tiap2 mesti ader bende baru die belajar. Dah sebulan jgklar kami membelanyer. En Husbend yang amik lepas cuti rayer aritue. Die cakap kesian sebab takder makanan dan mak die dah tinggalkan die. Kesian jgk tgk die maser mula2 sampai rumah aritue. Sejak dari itular Si Piko nie tinggal dengan kami. 

Jom kiter layan gelagat si Piko nie..

Gambar Tgh tido

Tgk tue Farisha buat aper kat Piko... Dah jadi sahabat baik dah..

Tgk tue kalo dah tido tak sedar aper...


*Huhuhuhu. Kalo alin memasak kat dapur abes kaki kene serang, geget ngan cakar2. Uwaaaaa... last2 kene jatuh hukuman kurung dalam sangkar...






Monday, 24 September 2012

Aktiviti Di Pagi Ahad

Hye, semua sehat2 belaka ker? Alin alhamdullilah sehat... Hu3 aritue teremo sikit, sebab nak datang bulan rupernyer... Hehehehhe.... Herm semalam buat aper? Semalam Alin nie rajin sikit. Di sebabkan dah boring Alin pon mencubalar perkara baru. Jeng... Jeng... Jeng Alin buat roti jala cecah kuah kari.... Menjala di pagi Ahad naseb baik mendatangkan hasil. HO.. Ho... Ho...


Percubaan Pertama Tau.

Macam maner nampak sedap tak? Hehehhehe. sebenarnyer dah lama nak buat tapi nak cari mood tue lambat sikit.... Hehehhe. Jadi jgk akhirnyer. Mula2 macam tak jadi sebab menitik kecik2 jerk. Aper lagik mulalar modified acuan tue sampai bagi bole. Inilar hasilnyer.. Hehehhehe... Pasnie bole buat kalo orang nak datang rumah senang jerk rupernyer. Cuma nak dengan tak nak buat jerk... 


p/s: arinie dah ok dah sebab mempositifkan diri sendiri, alhamdullilah...


Friday, 21 September 2012

Herm Raser Nak Tukar Kerja...


Adeh boring nyer.... Kawan2 pernah raser macam nie jgk ker? Hari2 sayer buat kerja yang sama. Erm patut ker Alin tukar kerja?. Macam nie dilema betullar. Naperlar ader perasaan nie... Please, please... go away ... Biler dah borink mula lar macam2 kat pikiran nie nak buat aper kalo tak kerja... 

Mula2 alin ingat nak bukak kedai cenderamatalar... HU3... Ok tak? Bole bagi org gembira dapat hadiah yg di beli dari kiter....


kalo tak pon bukak kedai bunga... sebab kat umah tue takder langsung kedai fresh flower.. Bole gubah2 bunga mesti seronok... 


Belajar mekap pengantin ker! Bole buat bisnes... Sekarang nak mekap biasa sekali jerk RM250 kan... Hu3. Untung jgk tue kan. Hu3...



sambil2 tue bole hantar anak pergi dan balik sekolah. Sambil ader bisnes bole bagi komitmen pada keluarga... daripada macam sekarang nie duk buat kerja hari2 tapi org tak nampak aka tak penting sangat pon (tapi kalo takder aku mau company call sampai pengsan sebab tak dapat surat... Ho3...)... Org pon tak hargai yang aku buat, baik buat bende yang alin gembira kan? Macam mana nie... Tapi nak buat macam maner di sebabkan banyak komitmen yang lagik penting tuk gaji nie so berangan jerklar dulu... hu3...




p/s: layan perasan sebab buat kerja yang sama selama 5 Tahun....

Monday, 10 September 2012

Makanan....

Belum terlambat lagik untuk Alin mengucapkan Selamat Hari Rayer Maaf Zahir Batin. Mesti semua orang cukup makan kan rayer nie. Tapi jangan sampai terlebey tau nanti menjejaskan kesihatan pula...

Arinie alin puasa sebab semalam memang macam2 masuk dalam perut Alin nie. Maklumlar 8 division buat open house mau nak pengsan kalo makan semua... Biler di x-ray memang macam2lar kan dalam perut nie, nasi tomato, laksa siam, laksa johor... Banyaknyer... So arinie kesian kat perut so puasalar bagi si perut chomei rehat sikit...

Huh kalo di fikirkan kalori memang banyaklar kan... Jom kiter layan kalori dalam makanan ek... Hu3...


sumbangan google...

Huhuhuhu. takutnyer... Dahlar nak bersenam malas... abeslar pasnie jadi tong drum... Oh tidak... buncit...buncit...buncit... Pasnie nak treadmill lar. Treadmill alin berabuk sudah, naseb baik en husbend tak marah, dulu sibuk mintak beli sat gi jadi penyangkut baju..... Ok mulai dari sekarang sayer nak bersenam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...