Followers

Tuesday, 17 January 2012

Marvelon Menggemukkan... Oh Tidak


Alin baru jerk balik dari klinik tadi. Huh tidak ku sangka rupanyer MARVELON menggemukkan. Oh tidak.... Patutlar alin kurangkan makan pon takder apa! Ish menakutkan. Mana taknyer 2 tahun makan naik 8 kg dari pas bersalin. Sungguh tidak kusangka. Muka pun cam sembab jerk. Berat badan sekarang pon macam berat masa 5 ke 6 bulan masa preggy. Tue preggy takperlar, nie tak mengandung langsung tapi berat badan camtue, merisaukan betul.

Lepas tue mmg tak bolelar, tadi alin terus amik keputusan untuk jumper doctor. Masuk jerk bilik doctor.

Doctor : Awak sakit apa nie?
Alin      : Doc sayer makin bertambah gemuklar. Adakah sebab pil perancang yang saya makan?
Doctor : Doc ketawa n tersenyum. Awak amik pil perancang apa yer?
Alin      : Erm saya amik MARVELON...
Doctor : Herm MARVELON patutlar awak gemuk. Marvelon tue ada Ethinylestradiol 30 micrograms,  desogestrel 150 micrograms
Alin      : Lorrrr patutlar saya gemuk.... Dengan nada sayu. Abes saya kene amik apa yer doctor
Doctor : Ok doctor bagi Mercilon gerenti awak tak gemuk
Alin      : Yer ker doctor kalo gemuk jgk camner doctor?
Doctor : Awak cuba dulu, yang nie mmg tak gemuk
Alin      : Terima Kasih Doctor. Huh lega...


Nielar pil baru baru tue MERCILON Ethinylestradiol 20 micrograms, desogestrel 150 micrograms



Doctor cakap penambah baikkan daripada marvelon. Oklar Alin trylar dulu. Kalo tak ok kene guna YASMIN plak. Mahal pon mahallar. Janji tak demuk.... heheheheh...



pst: herm harap lepas nie turunlar berat badan nie. Dah tak mampu nak bawak dah nie. Heheheheh...



18 comments:

  1. ok lah tu dik, dr akak apa pun tak blh mkn... kalu nk kene psl iud... huhu sbb akak ada darah tinggi tak blh mkn pil perancang... uhuk2...

    ReplyDelete
  2. saya tak makan pil perancang lg. anak baru nk masuk 4 bulan. kunun2 nak bergantung pada calendar je.. taktau la ter'eksiden' ke tidak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hmmm,,, hati2 jelah, mrncang sndiri xleh nak jamin sbb kkak sy guna kaedah anzal tp still mengandung jgk, klo dh jd tu kene trimala sbb bby xleh lg nak digugurkn, dosa tau dsmpg resiko tggi, aplg saat kondisi tbuh bdn xsiap lg, bbyyg msh kecik dn bdn yg xbrp sht akn berisiko pd kndungn brikutnya, jadi fikir2kanlah.....

      Delete
    3. Hmmm,,, hati2 jelah, mrncang sndiri xleh nak jamin sbb kkak sy guna kaedah anzal tp still mengandung jgk, klo dh jd tu kene trimala sbb bby xleh lg nak digugurkn, dosa tau dsmpg resiko tggi, aplg saat kondisi tbuh bdn xsiap lg, bbyyg msh kecik dn bdn yg xbrp sht akn berisiko pd kndungn brikutnya, jadi fikir2kanlah.....

      Delete
  3. norhidana: takper iud tue ok jek kak! kalo pil nie kene disiplin sikit. lagi pon pil perancang nie kalo tak sesuai memang gemuk. Kawan alin pakai ok jerk iud lepas anak pertama. Nak mengandung anak kedua bukak iud, dah selamat bersalin pon anak kedua... Alin tak bole pakai iud sebab pas bersalin aritue ada effection, doctor tak suggest pakai!

    Erm harap alin dapat kurus sikitlar badan. dah sembab dah muka dah nie!

    ReplyDelete
  4. iizla: Hye salam perkenalan. Herm alin memang kene makan pil perancang sebab lepas 4 bulan lepas bersalin jerk dah datang period dengan heavynyer. Tapi masa tue full breastfeed. Memang kene amiklar kalo tak terbabaslar.... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  5. hi..sy baru nk mkn pil perancang ni...doc bg pil yasmin. setakat ni mkn pil tu ok x de efect pape..tp mahalla..bab harga yg letih tu..hehe

    ReplyDelete
  6. mamaRayyan: Oh yer ker? Pil Yasmin kebayakannyer org cakap ok! Bukan apa alin makan ubat apa yang klinik panel kasik jerk aka Free. Erm kalo tak bole jgk kene belilar jgk pil yasmin tue. Huhuhuhu...

    ReplyDelete
  7. lorrr... kalo yasmin panel kita x cover ker?

    ReplyDelete
  8. i dah pegi klinik bakti dah. die cakap tak cover. kalo pegi demc dapat jerk. sebab pakar kot.

    ReplyDelete
  9. kalau akak,mmg surrender la bab2 pil ni sbb lupa dan tak pernah mkn,sejak anak 1st amik yg suntikan 3bulan skali tu..Alhamdulillah serasi. benda2 ni tak hormon org kan..ada org ok dgn cara ni,ada org ok dgn cara tu..yg penting selamat =)

    ReplyDelete
  10. mama irfan guna ubat yang cucuk kat bontot.... memang naikkan berat badan mama... skang baru start nak berdiet.... wawawa... kita pon sama.... dah tak terdaya nak menanggung berat nih....

    ReplyDelete
  11. izan: memang semua ikut serasi ngan hormon kita.

    mama irfan: aduh bab naik berat badan memang tak lalular. tak mampu kaki nak tanggung berat badan nieh!

    ReplyDelete
  12. laaaaa......patut ler sy makin gemokkkkk.....doctor tu kasi sy marvelon...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  13. alamak..cmni ni sy bru nk pergi fharmasy nk bli marvelon cz doc chek sy de cycst 7 cm...so nk bg cycst tu kuar sy kne amik marvelon...huuurrrmmm...cm tkut plk nk amik cz bdn mmg big size...tkut nt brtmbah2 plak.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...